Kom eens langs

 1. Kalender
 2. Te gast in het Paleis der Natie
 3. Herdenking van de Wereldoorlogen
 4. Democracity/Reporters voor de democratie
 5. Parlementaire rollenspellen

1. Kalender

Hier vind je een overzicht van wat we te bieden hebben voor jongeren dit jaar.

Download de lijst in PDF

2. Te gast in het Paleis der Natie

Het Federaal Parlementsgebouw wordt ook wel het Paleis der Natie genoemd. Alle burgers zijn er welkom. Daarom organiseren we het hele jaar door gratis rondleidingen en is er een jaarlijkse open dag op 21 juli.

Ontdek het Federaal Parlement online


Bezoek het Federaal Parlement !

Doelgroep:

 • basis-, secundair en hoger onderwijs
 • groepen of individuen

Vooraf inschrijven: ja

Het Federaal Parlement heb je ongetwijfeld al op televisie gezien. Wil je ontdekken hoe het er in het echt uitziet en wat er gebeurt ? Onze gidsen leggen het je haarfijn uit en beantwoorden graag al je vragen. Loop de bekende rode trap op, ontdek indrukwekkende kunstwerken, hou halt in een commissiezaal en voel je zelfs even senator in het schitterende halfrond. Kom met je klas, je familie, je jeugdbeweging, je sportclub,...

Een gratis bezoek boek je zo:
• ☎ 02/501 73 55 en vul nadien dit formulier in.
of
• stuur een mailtje en je krijgt antwoord of er nog plaats is.

Wet-wijzer: kom zelf een wet maken

Doelgroep:

 • 5de en 6de jaar van het basisonderwijs
 • groepen

Vooraf inschrijven: ja

Je zit in het vijfde of zesde leerjaar van de basisschool? Tijdens deze speciaal voor jou bedoelde rondleiding neem je de rol op van senator en maak je zelf een wet. In elke zaal krijg je tips en aanwijzingen over hoe een wet tot stand komt. Dan ga je in groepjes aan de slag. In een commissiezaal debatteer je over een wetsvoorstel en natuurlijk stem je er ook over.

Hier heb je alvast een voorsmaakje in een reportage van Karrewiet.

Zin om hieraan deel te nemen met je klas? Deze gratis Wet-wijzerrondleiding boek je zo:

☎ 02/501 73 55 en vul dan dit formulier in.

Opgelet: max. 25 leerlingen per groep.

Download de Wet-wijzerbrochure

Open dag - 21 juli

Doelgroep:

 • alle leeftijden
 • individuen of kleine groepen

Vooraf inschrijven: neen

Openingsuren: 11u – 19u

Op 21 juli, de nationale feestdag, is het feest in Brussel en dus ook in het Federaal Parlement! Tijdens de open dag kan je gewoon binnenlopen in het Paleis der Natie. Wandel doorheen de mooiste zalen van het gebouw en ontdek hoe onze democratie werkt. Test je speurzin met een quiz.

3. Herdenking van de Wereldoorlogen

Doelgroep:

 • 5de en 6de jaar van het basisonderwijs (11 november) of 5de en 6de jaar van het secundair onderwijs (8 mei)
 • groepen

Vooraf inschrijven: ja

Op 11 november herdenken we de Wapenstilstand van 1918 die het einde van de Eerste Wereldoorlog inluidde. Op 8 mei 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Deze gebeurtenissen worden in Brussel herdacht met een plechtigheid bij het Graf van de Onbekende Soldaat. Uit elke provincie en Brussel nemen kinderen of jongeren deel aan deze herdenkingen. Nadien biedt het Federaal Parlement een lunch en een activiteit over oorlog, bezetting, vrede, vrijheid en democratie aan.

Meer info?

☎ 02/501 73 55
[email protected]

 

4. Democracity / Reporters van de democratie

Het BELvue museum is gewijd aan de geschiedenis van België. Dankzij zijn educatieve dienst BELvue kan je er veel leren over democratie.
Hun activiteiten Democracity en Reporters van de democratie brengen je ook naar het Federaal Parlement.

Democracity

Doelgroep:

 • basisonderwijs (vanaf 5de leerjaar) en secundair onderwijs
 • groepen

Vooraf inschrijven: ja

In het woord democracity herken je democratie en city. Opzet is om via dit inlevingsspel samen een stad te bouwen en daarbij rekening te houden met de spelregels van de democratie.
Je bezoekt ook het Federaal Parlement. Het parlement is immers dé democratische instelling bij uitstek. Je leert er over het werk van parlementsleden, over de rol van Kamer en Senaat en nog veel meer.

Meer info?
• ☎ 02/501 73 55 – ✉ [email protected]
of
BELvue

Reporters van de democratie

Doelgroep:

 • basisonderwijs (vanaf 5de leerjaar) en secundair onderwijs
 • groepen

Vooraf inschrijven: ja

Wil je graag eens een parlementslid interviewen? Dan is Reporters van de democratie echt iets voor jou en je klasgenoten! Na een grondige voorbereiding in kleine groepjes trek je er met microfoon en camera op uit, richting Federaal Parlement. Als een echte reporter ondervraag je er een parlementslid en breng je verslag uit vanop het terrein. Dat materiaal verwerk je in een leuk filmpje. Deze activiteit wordt georganiseerd samen met de educatieve dienst van BELvue.

Meer info?
• ☎ 02/501 73 55 – ✉ [email protected]
of
BELvue

5. Parlementaire rollenspellen

Kras

Doelgroep:

 • 5de en 6de jaar van het secundair onderwijs
 • individuen

Vooraf inschrijven: ja

Je zit in de derde graad secundair onderwijs en je ziet een rollenspel wel zitten? Doe dan mee met het Scholierenparlement of Kras van Globelink. Een jaar lang leef je je in een bepaalde rol in en bespreek je vanuit die positie actuele onderwerpen met andere jongeren uit je regio. De bekroning is de overkoepelende slotzitting in Brussel. In parlementaire commissies bespreek je resoluties. Je stemt er uiteindelijk over in de plenaire vergadering.

Meer info?

☎ 02/501 73 55 – ✉ [email protected]

Jeugd Parlement Jeunesse

Doelgroep:

 • 18 tot 25-jarigen
 • individuen

Vooraf inschrijven: ja

Tijdens het Jeugd Parlement Jeunesse komen 18- tot 25-jarigen uit heel België een week lang samen de wereld van de parlementaire democratie ontdekken. Vier actuele wetsontwerpen vormen de basis van deze simulatie. Als senator of minister verdedig je met passie je standpunt tijdens de debatten, als vertaler-tolk overwin je taalbarrières, als journalist leg je politici op de rooster en informeer je de bevolking.

Benieuwd?

☎ 02/501 73 55 – ✉ [email protected]
of
schrijf je hier rechtstreeks in

Place aux enfants

Doelgroep:

 • Franstalige Brusselaars van 8 tot 12 jaar
 • individuen

Vooraf inschrijven: ja

Tijdens de happening Place aux enfants ontdek je de wereld van de volwassenen en meer bepaald van de parlementsleden. Na een korte rondleiding in het parlement met uitleg over de werking van de democratie debatteer je in het halfrond van de Senaat met senatoren over de wetten die je graag wil invoeren.

Meer info?

☎ 02/501 73 55
[email protected]