Herinnering

Wapenstilstand Eerste Wereldoorlog (11 november)

Op 11 november ga je niet naar school. Het is de nationale herdenkingsdag voor de Wapenstilstand.

Op 11 november 1918 ondertekenden na vier jaar oorlog Franse, Britse en Duitse onderhandelaars, in een treinwagon in een bos bij de Franse stad Compiègne, een wapenstilstand. Duitsland gaf zich over. Er werd afgesproken dat de wapenstilstand zou ingaan om 11u. Dat was het 11de uur van de 11de dag van de 11de maand.

Nu nog zijn er in het hele land plechtigheden om deze dag te herdenken, ook in Brussel en meer bepaald aan het Graf van de Onbekende Soldaat. De koning en vele vooraanstaanden leggen er bloemenkransen neer. Ook jij kan met je klas deze ceremonie bijwonen en nadien naar de Senaat komen om nog meer te leren over leven in oorlogstijd en de zoektocht naar vrede. Uit elke provincie en Brussel nemen groepen kinderen deel.

Als je belangstelling hebt, contacteer ons: ☎ 02/501 73 55 - ✉ [email protected].

Foto’s, clips, video van 11 november 2013.
Brochure met meer uitleg.
Brochure over het Parlement tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Einde Tweede Wereldoorlog in Europa (8 mei)

In tegenstelling tot 11 november is 8 mei in België geen nationale feestdag, maar toch worden er op deze datum herdenkingen georganiseerd. Op 8 mei 1945 gaf Duitsland zich over, waardoor in Europa een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog kwam er op 15 augustus 1945, toen ook Japan zich overgaf.

Met een militaire plechtigheid aan het Graf van de Onbekende Soldaat in Brussel herdenken we op 8 mei deze mijlpaal in onze geschiedenis. Een vertegenwoordiger van de koning, nationale en internationale autoriteiten en vertegenwoordigers van oud-strijdersverenigingen zijn dan aanwezig. Ook jongeren zijn welkom om deel te nemen aan de ceremonie en om nadien in het parlement van gedachten te wisselen over de betekenis van de Tweede Wereldoorlog.

Uit elke provincie en uit Brussel nemen groepen jongeren deel.

Als je belangstelling hebt, contacteer ons: ☎ 02/501 73 55 - ✉ [email protected].

Bekijk hier de foto’s van 8 mei 2014.

Waarom vindt de Senaat herdenken zo belangrijk?

Het is belangrijk dat jongeren beseffen hoe bevoorrecht ze zijn om in een democratisch land te leven dat de grondrechten en vrijheden waarborgt. Vrede, democratie en mensenrechten zijn niet vanzelfsprekend. We moeten er regelmatig aan herinnerd worden wat er fout kan gaan als mensen de basiswaarden vergeten. De generaties van onze grootouders en overgrootouders hebben voor deze basiswaarden gevochten en het in vele gevallen zelfs met hun leven bekocht. Dit mogen we niet vergeten. We moeten de herinnering aan deze mensen en hun inzet in ere houden.

Daarom heeft de Senaat in een resolutie unaniem plechtig erkend dat Belgische overheden tijdens de Tweede Wereldoorlog gecollaboreerd hebben met de Duitse bezetter, met dramatische gevolgen voor de Joodse bevolking.

Herdenken is echter meer dan terugblikken op de geschiedenis en plechtigheden organiseren. Het laat toe om het verleden beter te begrijpen. Pas als we begrijpen welke mechanismen kunnen leiden tot geweld, oorlog of genocide (volkerenmoord), kunnen we de uitdagingen van vandaag ontcijferen en er op een gepaste manier mee om gaan.

Herdenken dient ook om zichzelf in vraag te stellen en zich te bezinnen over zijn houding in de maatschappij.